Aktuellt från HBV

Här hittar du information om det senaste som händer på HBV och våra medlemsbolag. 


 1. Ny avtalskatalog ute nu!

  Nu är den lanserad! Ett klick på den gröna knappen "AVTAL" här på vår hemsida leder nu direkt in till vår nya avtalskatalog i Visma TendSign. En ny struktur kommer att göra det lättare att hitta rätt avtal och nyheter inom avtalet uppdateras i realtid. Genom att välja att prenumerera på de ramavtal du tycker är extra intressanta, får du en avisering så snart det sker en uppdatering inom ramavtalet. Vi hoppas att den nya avtalskatalogen ska skapa stort mervärde för dig som medlem, kund och leverantör.

 2. Liwa Färg i konkurs

  Det kommer att ske uppdateringar inom ramavtalet Måleriprodukter 17-124 på grund av att Liwa Färg AB försatts i konkurs. Detta innebär att det inte går att handla av dem längre och att de leverantörer som är rangordnade efter Liwa Färg AB tar Liwas plats i rangordningen. I övrigt löper ramavtalet på som tidigare. Frågor besvaras av ansvarig upphandlare Adam Anstrin.

 3. Tak och takrenoveringar

  Tak och takrenoveringar 19-160 är ett nytt ramavtalsområde som annonseras inom kort. Den omfattar låglutande tak samt omläggningar och takreparationer med tillhörande arbeten. Avtalet kommer att vara rikstäckande och blir regionsindelat i landets 21 län. Entreprenadform enligt ABT06. Ansvarig upphandlare är Senad Babacic.

 4. Fönster trä/aluminium samt trä sista förlängningen

  HBV har valt att förlänga ramavtalet avseende Fönster trä/aluminium samt trä 16-141 till och med 2020-09-30. Därmed har sista möjligheten till förlängning utnyttjats och ramavtalet kan ej förlängas ytterligare. Ansvarig upphandlare är Pia Söderström.

 5. Nya medlemmar under sommaren

  Under sommaren har vi förstärkts med tre nya tillskott så vi välkomnar Gavlefastigheter, Järfälla kommun och Lokalfastigheter i Sundbyberg som nya medlemmar i HBV. Gavlefastigheter ligger i Gävle som ligger i Gävleborgs län. Både Järfälla kommun och Lokalfastigheter i Sundbyberg ligger i de södra delarna av Uppland i Stockholms län. Tillsammans består vi nu av 359 medlemsbolag!

 6. Förlängning av Avfallshanteringsprodukter del A-F

  Det rikstäckande ramavtalet avseende Avfallshanteringsprodukter 17-113, del A-F förlängs och gäller till och med 2020-09-14 med möjlighet till ytterligare förlängning. Ansvarig upphandlare är Pia Söderström.

 7. Tvättmedelsdosering sista förlängningen

  Det rikstäckande ramavtalet gällande Tvättmedelsdosering 16-154 förlängs och gäller till och med 2020-11-30. HBV har därmed utnyttjat sista möjligheten till förlängning och ramavtalet kan ej förlängas ytterligare. Produkter som omfattas är doseringsutrustning med eller utan installation för tvättmaskiner i flerbostadshus (tvättstugor). Ansvarig upphandlare är Sara Björkman.

 8. Nytt ramavtal inom Pilot Skåne

  HBV har slutfört utvärderingen av den nya upphandlingen Löpande glasarbeten 19-36 inom Pilot Skåne. Tilldelningsbeslut är skickat till samtliga anbudsgivare och avtalsspärr råder till och med 2019-07-22. Upphandlingen omfattar löpande glasarbeten av varierande karaktär, exempelvis demontering av gammalt glas, måttagning, upplockning av eventuellt glassplitter efter skadad glasruta och installation av ny glasruta. Ansvarig upphandlare är Adam Anstrin.

 9. Nytt avtal Vitvaror - installation och service

  Med start den 1 september 2019 börjar det nya fristående ramavtalet för Vitvaror - installation och service 19-181 att gälla. Förvaltningsrätten valde att avslå de ansökningar om överprövning som inkom och i och med det kunde HBV slutföra upphandlingen och teckna avtal med tilldelade leverantörer. Avtalstiden är två år med möjlighet till två års förlängning. Ansvarig upphandlare är Bengt Tibäck.

 10. Efter Almedalen

  Då har vi efter några mycket intensiva dagar lämnat Almedalens alla arenor för i år och funderar redan över hur 2020 skulle kunna se ut. Men innan det slås fast ramar och lyfts idéer för framtiden, kan det vara klokt att reflektera över det som precis lämnat oss i form av möten och samtal som gett insikter och kunskaper för framtida värdeutveckling i våra affärer och för våra medlemmars väl och ve.

 11. Almedalsveckan fortsätter

  Hur kan den nedkylda bostadsmarknaden öppna upp för hållbar renovering? Hur kan grön finansiering i form av obligationer och lån vara en del av lösningen för en hållbar renovering? Välkommen till ett seminarium den 4 juli kl 12:00 - 13:00 i Teaterskeppet i hamnen. Ett samarbete med Sustainable Innovation, HBV, Riksbyggen och White Arkitekter.

 12. Följ oss direkt från Almedalen

  Idag är det dags för Allmännyttans arena i Almedalen. För andra året i rad finns vi på plats tillsammans med Fastigo och Sveriges Allmännytta. Vi bjuder på seminarier om byggande, bostadspolitik, kompetensförsörjning, inköpsfrågor och hyressättning under hela dagen. Vi livesänder samtliga seminarier så häng med oss under hela dagen!

 13. Ny kemikalieskatt på vitvaror

  Den 18 juni beslöt Riksdagen att höja kemikalieskatten enligt Regeringens förslag i vårbudgeten för 2019. Skatten på kemikalier höjs från åtta kronor till elva kronor per kilogram för vitvaror. Det maximala skattebeloppet per vara höjs från 327 kronor till 440 kronor. Den nya lagen gäller från och med den 1 augusti 2019.

 14. RFI - Trädgårdsprodukter

  HBV har nyligen publicerat en Request For Information i TendSign gällande kommande upphandling av trädgårdsmaterial, växter och anläggningsmaterial. Målet är att få en bättre bild av vad marknaden kan erbjuda utifrån de behov som finns. Senast 2019-07-11 vill vi ha dina synpunkter. Ansvarig upphandlare är Adam Anstrin.

 15. RFI - Luftfilter

  HBV har nu en RFI (Request For Information) annonserad i TendSign gällande kommande upphandling av Luftfilter 20-130. Sista svarsdag är 2019-07-19. Produkter som kommer att omfattas är t.ex. luftfilter, luftrenare samt mätning och analys av kvalitén på inomhusluft. Ansvarig upphandlare är Helena Kuusisto.

 16. Arvidsjaur ny medlem

  Vi välkomnar Arvidsjaur kommun som ny medlem i HBV. Arvidsjaur ligger i Norrbottens län i Lappland, cirka 110 kilometer söder om norra polcirkeln. Kommunen har gränser mot kommunerna Arjeplog, Jokkmokk, Älvsbyn, Piteå, Skellefteå, Norsjö, Malå och Sorsele. Tillsammans består vi nu av 356 medlemsbolag!

 17. Förnybart bränsle HVO100

  Nu finns möjlighet att avropa dieseldrivna markvårdsmaskiner som kan tankas med förnybart bränsle HVO100. Gällande bensindrivna maskiner så kan de drivas med alkylatbensin. Det finns även några maskiner som kan tillhandahållas med eldrift och det är sopmaskiner och kompaktlastare. Kontakta gärna HBVs avtalsansvarige Adam Anstrin eller hållbarhetsstrateg Lasse Lundmark för mer information.

 18. Överprövningar Vitvaror - installation och service avslogs

  Förvaltningsrätten har dömt till HBVs fördel och avslår de ansökningar om överprövning som inkommit gällande upphandlingen av Vitvaror - installation och service 19-181. Därmed gäller avtalsspärr till och med 2019-06-28. Om ingen ny överprövning inkommer kan HBV därefter teckna avtal med tilldelade leverantörer.

 19. Möbler och heminredning förlängt

  Ramavtalet Möbler och heminredning 17-135 förlängs och gäller till och med 2020-11-30. Därefter har HBV option på ytterligare förlängning. Produkter som omfattas är möbler för hemlika miljöer, sängar, madrasser och dagbäddar, textilier och inredningsdetaljer. Ansvarig upphandlare är Elin Erwid.

 20. Johan ny ledamot

  Igår, tisdagen den 11 juni, hade Sustainable Innovation bolagsstämma i Stockholm. Vi på HBV kan stolt meddela att vår VD Johan Almesjö valdes in till ordinarie ledamot i deras styrelse.

 21. Vi växer!

  Vi hälsar Kramfors Industri AB välkomna som nya medlemmar. Kramfors ligger i Ångermanland i Västernorrlands län och har ett västligt gränsläge till Höga kusten. Orten är även känd för sin stora sågverksindustri under den senare halvan av 1800-talet. Nu består vi av 355 medlemsbolag!

 22. Nya upphandlingar inom Pilot Skåne

  Inom vårt projekt Pilot Skåne planeras nu att genomföra samordnad upphandling för ramavtal inom byggentreprenadtjänster, löpande el- och måleriarbeten. Avtalen kommer att kunna vara geografiskt begränsade till kluster av kommuner inom Skåneregionen eller andra fördelningsnycklar.

 23. Nytt nummer av HBV-Magasinet

  Nu har andra numret av HBV-Magasinet för 2019 kommit. Här kan du läsa om våra allmännyttiga seminarier i Almedalen, avropsmodellen dynamisk rangordning, hur du skapar hållbara beställningar och självklart om våra avtalsnyheter. Trevlig läsning!

 24. Avloppsspolning och slamsugning annonserad

  Nu är upphandlingen av Avloppsspolning och slamsugning 19-167 annonserad. Detta är ett nytt ramavtalsområde som avser avloppsspolning (högtryckstjänster) och slamsugning samt kringtjänster som rörfilmning och tömning av fett- och oljeavskiljare. Upphandlingen är indelad i 25 anbudsområden. Sista anbudsdag är 2019-07-01.

 25. Nominera till Årets inköpsprestation 2018

  Nu är det dags att uppmärksamma någon eller några som var särskilt framgångsrika inom inköpsområdet under 2018. Nominera inköps-prestationer som förtjänar att premieras! Vinnaren, eller vinnarna, presenteras på HBVs Upphandlingsdag den 17 oktober.

 26. Brandskydd annonseras inom kort

  Snart är det dags för den nya upphandlingen av Brandskydd 19-120 att annonseras. Sista anmälningsdag för externa kunder, såsom medlemmars underkunder samt övriga upphandlande myndigheter och organisationer som lyder under LOU, är 2019-06-05. HBVs medlemsbolag är avropsberättigade per automatik. Ansvarig upphandlare är Mårten Kempe.

 27. Allmännyttans arena i Almedalen

  För andra året i rad finns vi på plats i Almedalen och håller tre seminarier och träffar medlemmar, leverantörer, branschkollegor och allmänheten och pratar om alla spännande utmaningar som vi och ni står inför. Tillsammans med Sveriges Allmännytta (tidigare SABO) och arbetsgivarorganisationen Fastigo ordnar vi en heldag med seminarier onsdagen den 3 juli på Allmännyttans arena på Mellangatan 7 i Visby. Kom förbi och träffa oss!

 28. Nytt ramavtal för Elkraft klart

  Inga överprövningar inkom till Förvaltningsrätten efter tilldelning av den nya upphandlingen av Elkraft 20-134. Detta betyder att vi nu tecknar avtal med tilldelade leverantörer. Det nya ramavtalet gäller från och med 2020-01-01 och avser leverans av elkraft för föranmälda bolag/myndigheter.

 29. Arboga nya medlemmar

  Vi välkomnar Arboga Kommunfastigheter som nya medlemmar och vi kan nu konstatera att vi består av 354 medlemsbolag! Arboga ligger vid Arbogaån i Västmanlands län och orten har anor från 1200-talet och i utkanten kan man besöka Sveriges äldsta byggda vattenväg som fortfarande är i bruk, Hjälmare kanal.

 30. HBV jobbar ständigt med affärsutveckling!


  Affärsutvecklare - socialt, kreativt och aldrig tråkigt!
  Att arbeta som affärsutvecklare på HBV är ett kreativt och socialt jobb där den ena dagen inte är den andra lik.
  Läs mer om vad våra kollegor Ville Gruner, affärsutvecklare/upphandlingskonsult och Sofia Nordblom, regionansvarig/affärsutvecklare berättar!

 31. Föreningsstämma och Medlemsfest

  HBVs föreningsstämma, som formellt sätter punkt för föregående verksamhetsår, ingick för första gången i ett större allmännyttigt sammanhang. HBV arrangerade nämligen, tillsammans med Sveriges Allmännytta, tidigare SABO, Fastigo och SABO Försäkring, en hel dag – en medlemsfest – där respektive bolag höll sina stämmor på förmiddagen och där eftermiddagen ägnades åt inspirationsföreläsningar.

 32. Nytt avtal Markvårdsmaskiner

  HBV har nu slutfört den nya upphandlingen av Markvårdsmaskiner 19-125. Ingen ansökan om överprövning har inkommit till Förvaltningsrätten efter det att tilldelningsbeslut skickats ut till samtliga anbudsgivare. Det betyder att HBV nu kan teckna avtal och det nya ramavtalet börjar gälla 2019-06-01. Ansvarig upphandlare är Adam Anstrin.

 33. Elkraft tilldelat

  HBV har nu slutfört utvärderingen av den nya ramavtalsupphandlingen av Elkraft 20-134. Tilldelningsbeslut har skickats till samtliga anbudsgivare och nu råder avtalsspärr fram till och med 2019-05-20. Därefter kan avtal tecknas om ingen ansökan om överprövning inkommer till Förvaltningsrätten. Ansvarig upphandlare är Elin Erwid.

 34. Sommartid

  Under perioden 6 maj till och med 6 september är kontoret öppet måndag-torsdag klockan 08.00-16.00 och fredag klockan 08.00-15.30. Lunchstängt alla dagar kl 12.00-12.45.

 35. Ny upphandling av Tvättstugeutrustning - Service och installation

  Den nya upphandlingen av Tvättstugeutrustning - Service och installation 20-183 blir en egen fristående ramavtalsupphandling. Ramavtalet kommer att omfatta service och installation av tvättstugeutrustning och kommer att vara geografiskt indelat. Planerad avtalsstart är 2020-01-01 och annonsering av den nya upphandlingen planeras till sommaren 2019. Ansvarig upphandlare är Elin Erwid.

 36. Markvårdsmaskiner 19-125 tilldelad

  HBV har nu slutfört utvärderingen av den nya ramavtalsupphandlingen av Markvårdsmaskiner 19-125. Tilldelningsbeslut har skickats till samtliga anbudsgivare och nu råder avtalsspärr fram till och med 2019-05-13. Därefter kan avtal tecknas om ingen ansökan om överprövning inkommer till Förvaltningsrätten. Ansvarig upphandlare är Adam Anstrin.

 37. Trevlig Valborg!

  Den 30 april har kontoret och växeln öppet till klockan 12:00. Den 1 maj har kontoret stängt. Vi öppnar igen på torsdag den 2 maj klockan 08:00. Vi önskar alla en trevlig Valborg!

 38. Nya och nygamla medlemmar

  Under de senaste veckorna har HBV fått både nya och nygamla medlemmar. Några bolag gick ihop och bildade Junehem AB, vilket gjorde att medlemsantalet reducerades. Under april fick vi dessutom tre nya medlemmar, KKL Fastighets AB, Nybro Brunn AB och Telge Hovsjö AB. Vi hälsar alla fyra varmt välkomna!

 39. Årsredovisning 2018


  HBV presenterar sin årsredovisning för 2018.

 40. Mr HBV går i pension

  Benny Engström har varit HBV trogen i över 30 år, bortsett från en utflykt i början av nittiotalet då han arbetade för en leverantör i branschen. Lagom till påsk valde han att gå i pension.

 41. Storköksutrustning Del A förlängs

  Ramavtalet Storköksutrustning Del A 16-126 förlängs och gäller till och med 2020-03-31. Därmed har HBV utnyttjat sista möjligheten till förlängning och ramavtalet kan inte förlängas ytterligare. Ansvarig upphandlare är Helena Kuusisto.

 42. Ny överprövning av Elmaterial och belysning

  HBVs upphandling av Elmaterial och belysning 19-103 har återigen blivit föremål för överprövning och ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten. Befintliga avtal, Elmaterial och belysning 15-103, gäller till och med 2019-04-30 och därefter kommer HBV att teckna tillfälliga avtal med befintliga leverantörer under överprövningsperioden. Ansvarig upphandlare är Ludvig Prebner.

 43. RFI Tvättstugeutrustning - Service och installation

  HBVs kommande upphandling av Tvättstugeutrustning - Service och installation 20-183 är för närvarande ute på en remiss (Request For Information). Fram till den 23 april finns det möjlighet att skicka in dina synpunkter. Ansvarig upphandlare är Elin Erwid.

 44. Brandskydd på remiss

  Nu har HBV en RFI (Request For Information) ute för den kommande upphandlingen av Brandskydd 19-120. Den syftar till att få en bättre bild av vad marknaden kan erbjuda inom detta område utifrån de behov som HBVs medlemsbolag har. Senast den 21 april behöver vi din återkoppling.

 45. Trädgårdsprodukter 16-117 förlängs

  Ramavtalet Trädgårdsprodukter 16-117 förlängs och gäller till och med 2020-03-31. Därmed har HBV utnyttjat sista möjligheten till förlängning och avtalet kan inte förlängas ytterligare. Ramavtalet omfattar leverans av trädgårdsprodukter såsom trädgårdsgrossistmaterial, växter och trädgårdsredskap.

 46. Nytt nummer av HBV-Magasinet

  Nu har första numret av HBV-magasinet för 2019 kommit. Där hittar du aktuell information om våra avtal och pågående upphandlingar.

 47. Nytt tilldelningsbeslut Elmaterial och belysning

  Med anledning av uppgifter som framkom i den inkomna överprövningen för tidigare meddelat tilldelningsbeslut, har HBV beslutat att fatta ett nytt tilldelningsbeslut gällande ramavtalsupphandlingen av Elmaterial och belysning 19-103. Tilldelningsbeslut har skickats till samtliga anbudsgivare och nu råder avtalsspärr fram till och med 2019-04-23.

 48. Elmaterial och belysning överprövat

  Den nya upphandlingen av Elmaterial och belysning 19-103 har blivit föremål för överprövning. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten. Befintliga avtal, Elmaterial och belysning 15-103, gäller till och med 2019-04-30 och kommer därefter att förlängas. Ansvarig upphandlare är Ludvig Prebner.

 49. Ny upphandlingskonsult på HBV

  Idag, onsdagen den 3 april börjar Senad Babacic som upphandlingskonsult på HBV. Senad är en erfaren upphandlare/inköpare och har bland annat arbetat som konsult hos Telge Inköp. Han har lång erfarenhet inom upphandling både som chef och som upphandlare. Välkommen Senad!

 50. Vitvaror Del C Installation och service förlängs

  HBV förlänger ramavtalet avseende Vitvaror Del C Installation och service 15-101 till och med 2019-06-30 med samtliga leverantörer utom AB Sävedalens Hem & Kök.Den nya upphandlingen Vitvaror - installation och service 19-181 har blivit föremål för överprövning och ärendet ligger för närvarande hos Förvaltningsrätten. Ansvarig upphandlare är Bengt Tibäck.

 51. Badrumsmöbler 16-137 förlängs

  Ramavtalet Badrumsmöbler 16-137 förlängs och gäller till och med 2020-07-31. Därmed har HBV utnyttjat sista möjligheten till förlängning och avtalet kan inte förlängas ytterligare. Produkter som omfattas är badrumsmöbler av plåt och högtryckslaminat. Ansvarig upphandlare är Helena Kuusisto.

 52. Elmaterial och belysning 19-103 tilldelat

  HBV har nu slutfört utvärderingen av den nya ramavtalsupphandlingen av Elmaterial och belysning 19-103. Tilldelningsbeslut har skickats till samtliga anbudsgivare och nu råder avtalsspärr fram till och med 2019-04-04. Därefter kan avtal tecknas om ingen ansökan om överprövning inkommer till Förvaltningsrätten. Ansvarig upphandlare är Ludvig Prebner.

 53. Medlemsfesten - Stämmodag 14 maj

  I år genomför HBV tillsammans med Fastigo, SABO och SABO Försäkringar en gemensam medlemsfest och seminariedag kombinerat med formella stämmor. Detta sker den 14 maj på Norra Latin i Stockholm. Vi önskar alla våra medlemsbolag och särskilt inbjudna gäster hjärtligt välkomna till denna heldag som bjuder på både spännande innehåll och trevligt nätverkande.

 54. Rapport från Hållbara dagar 2019

  HBVs Hållbara dagar anordnades den 19-20 mars på Quality Hotel Globe i Stockholm. Närmare 80 deltagare från medlemsbolagen fanns på plats tillsammans med drygt 70 utställare från 31 företag, alla med HBV-avtal inom olika ramavtalsområden. Dagarna bjöd som vanligt på flertalet seminarier från olika gästföreläsare, gott om tid för nätverkande och erfarenhetsutbyten.

 55. Avtal tecknat gällande Fönster komposit, renovering samt tillbehör del B

  Förvaltningsrätten har glädjande nog nu meddelat att det inte inkommit något överklagande gällande den tidigare överprövningen som avslogs för del B, sidohängda fönster och fönsterdörrar i komposit med stålförstärkning inklusive montering. Därmed har avtal tecknats med antagna leverantörer från och med 2019-03-19. Ansvarig upphandlare är Pia Söderström.

 56. Elkraft 20-134 annonserad

  HBV har annonserat upphandlingen av Elkraft 20-134. Sista anbudsdag är 2019-04-09. Upphandlingen avser elkraft för 29 föranmälda bolag/myndigheter. Tidigast leveransstart är 2020-01-01. Ansvarig upphandlare är Elin Erwid.

 57. Hållbar innovativ upphandling - Sustainable Innovation

  Seminarieserie - Hållbar innovativ upphandling med Sustainable Innovation. Välkommen till tre inspirerande halvdagar med kunskapsspridning, workshops och nätverkande – hela tiden med fokus på innovativ upphandling inom bygg, bostäder och lokaler. Dessa halvdagar riktar sig till alla som är intresserade av upphandling, men framförallt beställare inom kommuner och kommunala bolag.

 58. Nytt avtal Säkerhetsdörrar

  HBV har slutfört upphandlingen av Säkerhetsdörrar 19-111. Avtalsstart för det nya avtalet är 2019-04-01. Produkter som omfattas är brand-, ljud-, gas- och säkerhetsklassade säkerhetsdörrar. Det nya ramavtalet är rikstäckande och fördelat över fyra geografiska områden; Nord, Väst, Syd och Öst. Ansvarig upphandlare är Ludvig Prebner.

 59. Köksförnyelse och inredningssnickerier förlängs

  Ramavtalet Köksförnyelse och inredningssnickerier 16-140 förlängs och gäller till och med 2020-03-31. HBV har därefter option på ytterligare förlängning. Strategiarbetet inför den nya upphandlingen har påbörjats och annonsering planeras till hösten 2019. Vår ambition är att kunna ha ett nytt ramavtal på plats till årsskiftet 2019-2020. Ansvarig upphandlare är Bengt Tibäck.

 60. Ny upphandling av Markvårdsmaskiner annonserad

  HBV har annonserat den nya upphandlingen av Markvårdsmaskiner 19-125. Sista anbudsdag är 2019-04-01. Upphandlingen består av åtta olika anbudsområden och är rikstäckande och kommer att ha en kombinerad avropsmodell med dynamisk rangordning och förnyad konkurrensutsättning i samtliga delar. Planerad avtalsstart är 2019-05-01. Ansvarig upphandlare är Adam Anstrin.

 61. Biogas förlängs

  HBV förlänger ramavtalet avseende Biogas 17-146 till och med 2021-10-01. Därmed har HBV utnyttjat sista möjligheten till förlängning och avtalet kan ej förlängas ytterligare. Avtalet är rikstäckande och Axpo Sverige Aktiebolag är antagen som enda leverantör. Ansvarig upphandlare är Ville Gruner.

 62. Nya medlemmar

  Vi hälsar Boteknik i Norrköping AB och Studentbo i Norrköping AB, välkomna som nya medlemmar. Båda företagen ligger i den gamla industri- och handelsstaden Norrköping som ligger i Östergötland. Norrköping är Sveriges nionde största tätort. Tillsammans är vi nu 352 medlemsbolag!

 63. Nytt avtal för Fönster komposit, renovering samt tillbehör delvis klart

  HBV har delvis slutfört upphandlingen av Fönster komposit, renovering samt tillbehör 19-141. Anbudsområde B -Sidohängda fönster och fönsterdörrar i komposit med stålförstärkning inklusive montering har tyvärr blivit föremål för överprövning och ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten. Det nya avtalet för övriga avtalsområden A samt C-H gäller från och med 2019-03-01.

 64. Överprövning Säkerhetsdörrar avslogs

  Dom från Förvaltningsrätten gällande Säkerhetsdörrar 19-111 har nu kommit. Förvaltningsrätten avslog ansökan om överprövning.Sista tidpunkt för överklagan till Kammarrätten är 2019-02-27. Kontrakt kan tidigast tecknas 2019-02-19, om ingen överklagan skickas in före dess. Ansvarig upphandlare är Ludvig Prebner.

 65. Lär dig mer om solenergi

  Upphandlingar genom HBVs nationella dynamiska inköpssystem för Solenergi, 18-168, omfattar solcellspaket, solcellssystem samt tjänster och varor kopplade till solenergi. Den precisa omfattningen av upphandlingen styrs av beställarens specifika behov.

 66. Park- och lekplatsutrustning Del B förlängs

  HBV förlänger ramavtalet avseende Park- och lekplatsutrustning - Del B Parkutrustning 16-114 till och med 2020-03-31. Därmed har HBV utnyttjat sista möjligheten till förlängning och avtalet kan ej förlängas ytterligare. Avtalet är rikstäckande och rangordnat och omfattar parkutrustning, såsom papperskorgar, askkoppar och cykelställ. Ansvarig upphandlare är Ludvig Prebner.

 67. Ramavtal för Gasspisar förlängs

  Ramavtalet för Gasspisar 16-109 förlängs och gäller till och med 2020-03-31. Därmed har HBV utnyttjat sista möjligheten till förlängning och avtalet kan inte förlängas ytterligare. Avtalet är rikstäckande och rangordnat. Ansvarig upphandlare är Ludvig Prebner.

 68. Storköksutrustning del B förlängt

  HBV har valt att förlänga ramavtalet gällande Storköksutrustning del B - Diskmaskiner. Upphandlingen omfattar diskmaskiner med och utan installation. Avtalet är förlängt till och med 2020-01-31 och kan ej förlängas ytterligare. Ansvarig upphandlare är Helena Kuusisto.

 69. Balkonginglasningar 17-155 förlängs

  Ramavtalet för Balkonginglasning 17-155 förlängs till och med 2020-05-14. HBV har därefter option på ytterligare förlängning. Avtalet avser balkonginglasningar inklusive leverans och montage med ramkonstruktion av aluminium, smalkonstruktion av aluminium eller inglasning utan ramkonstruktion. Ansvarig upphandlare är Ludvig Prebner. Avtalet är rangordnat och indelat i 21 avtalsområden vilket motsvarar Sveriges samtliga län.

 70. Vitvaror - installation och service överprövad

  Den nya upphandlingen av Vitvaror - installation och service 19-181 har blivit föremål för överprövning. Ärendet ligger för närvarande hos Förvaltningsrätten. Nuvarande avtal för Vitvaror Del C Installation och service 15-101 gäller till och med 2019-03-31. Ansvarig upphandlare är Bengt Tibäck.

 71. Nya upphandlingsområden inom Pilot Skåne

  Inom vårt projekt Pilot Skåne påbörjas nu processen för samordnad upphandling av fem nya ramavtalsområden; löpande måleriarbeten, smidestjänster, skadedjurssanering, myndighetsbesiktningar och löpande byggentreprenadtjänster. Kommuner, kommunala bolag och förbund inom Skåneregionen är välkomna att anmäla sig till dessa upphandlingar. Senast 2019-02-04 behöver vi din intresseanmälan.

 72. HBV växer!

  Vi hälsar Nordmalings kommun, Studentbostäder i Linköping AB och Örkelljungabostäder AB välkomna som nya medlemmar i HBV. Nordmalings kommun ligger i Västerbottens län i Ångermanland. Centralorten är Nordmaling. Studentbostäder ligger i Linköping i Östergötlands län. Studentbostäder förser ca 25 procent av studenterna på Linköpings universitet med boende. Örkelljungabostäder ligger i tätorten Örkelljunga som ligger i den nordvästra delen av Skåne län. Tillsammans är vi nu 350 medlemsbolag!

 73. Ny upphandling av Markvårdsmaskiner

  Nu påbörjar HBV den nya upphandlingen av Markvårdsmaskiner 19-125, bestående av åtta olika anbudsområden. Upphandlingen kommer att vara rikstäckande och ha en kombinerad avropsmodell med dynamisk rangordning och förnyad konkurrensutsättning i samtliga delar. Planerad avtalsstart är 2019-05-01. Externa kunder, kommuner, våra medlemmars underkunder och övriga upphandlande myndigheter är välkomna att anmäla sig till denna upphandling senast 2019-02-12.

 74. Nytt avtal för Köksfläktar klart

  HBV har slutfört upphandlingen av Köksfläktar 19-171. Avtalsstart för det nya avtalet är 2019-02-01. Produkter som omfattas är spisfläktar, spiskåpor och fläktskåp. Avtalet är rikstäckande och rangordnat. Ansvarig upphandlare är Bengt Tibäck.

 75. Återbäringsbeskeden utskickade

  Måndagen den 14 januari löstes äntligen problemet med återbäringsbeskeden och de skickades ut till alla medlemmar som återkopplat med en epostadress. För att kunna se siffrorna i beskeden klickar du på "Aktivera redigering". Vi önskar alla medlemmar en trevlig läsning.

 76. Solenergi 18-168 annonserat

  Det dynamiska inköpssystemet för det nya ramavtalsområdet Solenergi, 18–168, är nu annonserat och öppet för kvalificering av leverantörer. DIS plattformen omfattas av olika typer av solcellspaket, system, tjänster och entreprenader kopplade till dessa. Den precisa omfattningen i upphandlingen styrs av beställarens specifika behov. I början av februari kommer det vara möjligt att göra beställningarna i det nya DISet. Ansvarig upphandlare är Ville Gruner.

 77. Försenade återbäringsbesked

  Vi beklagar men vi måste tyvärr meddela att återbäringsbeskeden blir några dagar försenade. Detta beror på tekniska problem och vi arbetar intensivt med att lösa detta och vi hoppas på att få ut beskeden i början på nästa vecka.

 78. Ny upphandling av Elkraft 20-134

  Välkommen att delta i HBVs samordnade upphandling för Elkraft 20-134 som annonseras under mars månad 2019. Tidigaste leveransstart är 1 januari 2020. Önskar ni delta i upphandlingen ska anmälan vara HBV tillhanda senast 4 februari 2019.

 79. Ramavtalet Skyltar förlängs

  Ramavtalet Skyltar 16-144 förlängs och gäller fram till och med 2020-02-28. HBV har därefter utnyttjat sista möjligheten till förlängning och avtalet kan ej förlängas ytterligare. Ramavtalet är rikstäckande och rangordnat i del A och B och för del C gäller förnyad konkurrensutsättning. Produkter som omfattas är rikstäckande leverans, samt montage om beställare så önskar, av skyltar, trapphustavlor/hyresgästregister m.m. för inom- och utomhusbruk.

 80. Järnhandelsvaror förlängs

  Ramavtalet avseende Järnhandelsvaror 16-122 förlängs och gäller till och med 2020-01-12 med möjlighet för HBV till ytterligare en förlängningsperiod. Avtalet omfattar järnhandelsvaror såsom elverktyg, handverktyg, tillbehör, förnödenheter samt personligt skydd. Ramavtalet är indelat i 21 avtalsområden vilket motsvarar Sveriges samtliga 21 län och rangordning gäller. Ansvarig upphandlare är Elin Erwid.

 81. Vitvaror Del A förlängs

  Det nu gällande ramavtalet för Vitvaror Del A, 15-101, förlängs och gäller fram till och med 2020-01-20 med möjlighet till ytterligare förlängning. Ramavtalet är rikstäckande, rangordnat och omfattar produkter såsom spis, kyl/frys, frys, kyl, spishäll, inbyggnadsugn, tvätt, tork och överskåp. Vitvaruavtalet är ett av HBVs största ramavtal och omsätter årligen drygt 500 miljoner kronor. Ansvarig upphandlare är Bengt Tibäck.

 82. DIS för Pellets öppnar

  HBVs DIS för Pellets 18-150 har nu öppnat och kvalificering av leverantörer pågår. Tidigast i månadsskiftet januari/februari 2019 kommer det vara möjligt att göra de första beställningarna i det nya DISet inför vintersäsongen 2019/2020. Ansvarig upphandlare är Sara Björkman.

 83. Elmaterial och belysning annonserat

  HBV har annonserat den nya ramavtalsupphandlingen av Elmaterial och belysning 19-103. Upphandlingen omfattar leveranser av elmaterial och där tillhörande produkter som exempelvis kabel, belysningsarmaturer, gatubelysningsstolpar, ljuskällor, strömbrytare, eluttag, installationsmaterial, förläggningsutrustning, datanätsmaterial, centraler, motorvärmare, laddstolpar, elvärme. Sista anbudsdag är 2019-02-05.

 84. God Jul och Gott Nytt År

  Istället för att skicka julkort skänker HBV en gåva till Läkare utan Gränsers verksamhet. Läkare Utan Gränser är en medicinsk humanitär organisation med hela världen som arbetsfält.

 85. Vitvaror - installation och service annonserad

  Nu är den nya upphandlingen av Vitvaror - installation och service 19-181 annonserad. Sista anbudsdag är 2019-01-15. Upphandlingen är länsindelad med ytterligare indelning i storstadsregionerna och den består av två delar; installation av vitvaror samt service. Planerad avtalsstart 2019-04-01. Ansvarig upphandlare är Bengt Tibäck.

 86. Nytt nummer av HBV-magasinet

  Nu har fjärde numret av HBV-magasinet för 2018 kommit. Här hittar du aktuell information om våra avtal och pågående upphandlingar och reportage från våra medlemmar. Temat för numret är Hållbar framtid! Trevlig läsning.

 87. Brandskydd förlängs

  Det rikstäckande ramavtalet för Brandskydd 15-120 förlängs och gäller till och med 2019-04-30. Produkter som omfattas är brandskyddsprodukter och brandskyddstjänster. Den nya upphandlingen av Brandskydd kommer att annonseras efter årsskiftet 2018/2019. Ansvarig upphandlare är Mårten Kempe.

 88. Intern revisionsupphandling för HBVs räkning annonserad

  HBV söker för internt bruk en revisionsbyrå och upphandlingen är annonserad i Visma. Uppdraget avser årlig revision av HBVs bokslut, årsredovisning per kalenderår samt förvaltningsgranskning. Även tilläggstjänster i form av revisionsnära och fristående rådgivning samt granskning av HBVs interna verksamhet omfattas. Den interna verksamheten består bland annat av en fakturagenomströmning om ca 1,2 miljoner fakturor (600 000 in och 600 000 ut) och med en omsättning på drygt 2,6 miljarder kronor.

 89. Tvättstugeutrustning Del A och B förlängs

  Ramavtalet för Tvättstugeutrustning 17-102 Del A förlängs till och med 2020-01-15 och är rangordnat och rikstäckande. Produkter som omfattas är produkter för tvättstugor i flerfamiljshus; tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp, manglar, arbetsbord, strykbord, bokningstavlor, reservdelar m.m. Ramavtalet för Tvättstugeutrustning del B - Service och installation 15-102 förlängs till och med 2019-12-31 och kan ej förlängas ytterligare.

 90. Full fart i Pilot Skåne

  Nu har arbetet med samordnade upphandlingar inom Pilot Skåne tagit fart på riktigt. I dagsläget har vi fem stycken aktiva uppdrag på gång. Intresset hos våra sydligaste medlemsbolag har varit stort på de utskick som har gjorts och våra upphandlingskonsulter Ludvig Prebner (projektledare) och Adam Anstrin påbörjar nu upphandlingsprocesserna.

 91. Kompositfönster samt fönsterrenovering och fönstertillbehör annonserat

  HBV har annonserat upphandlingen av Kompositfönster samt fönsterrenovering och fönstertillbehör 19-141. Upphandlingen avser ramavtal gällande leverans, med eller utan montage, av fönster och fönsterdörrar utförda i komposit (plast), sidohängda samt renovering av fönster och fönstertillbehör (reservdelar). Ansvarig upphandlare är Stefan Fredlund. Sista anbudsdag är 2018-12-27.

 92. Upphandlingen av Vitvaror - Köksfläktar annonserad

  Den nya fristående och rikstäckande upphandlingen av Vitvaror - Köksfläktar 19-171 är annonserad. Sista anbudsdag är 2018-12-19. Upphandlingen omfattar köksfläktar både med och utan montage. Kökskåpor kan även avropas från ramavtalet gällande Ventilationskomponenter. Ansvarig upphandlare är Bengt Tibäck.

 93. Dörrar köps via Byggmaterial efter nyår

  Nuvarande ramavtal Dörrar 15-105 gäller fram till och med 2018-12-31. HBV kommer därefter inte att göra någon ny upphandling för detta ramavtalsområde på grund av att väldigt få av våra medlemsbolag nyttjar avtalet. Leverans av inner-, massiv-, klassade och oklassade dörrar kommer istället kunna avropas via ramavtalet för Byggmaterial 18-123 under övrigt sortiment. Ansvarig upphandlare är Ludvig Prebner.

 94. Upphandlingen av Tak och takrenoveringar senareläggs

  Den planerade upphandlingen av Tak och takrenoveringar 18-160 senareläggs och kommer istället att utföras under 2019. Anledningen till den framflyttade tidplanen är att det framkommit ny information från marknaden och från våra medlemsbolag. Det gör att vi vill omarbeta förfrågningsunderlaget för att erbjuda våra medlemmar det bästa och mest värdeskapande ramavtalet.

 95. Ny medlem

  Vi hälsar Hällefors kommun välkomna som ny medlem i HBV, allmännyttans inköpsfunktion. Hällefors kommun ligger i Örebro län i Västmanland och centralort är Hällefors. Kommunen är en gammal bruksort. Nu består vi av 347 medlemsbolag. Välkomna!

 96. Upphandling över nationsgränser

  HBVs affärsutvecklare Ville Gruner samordnar arbetet i ett nybildat nätverk med stöd från EU-kommissionen som undersöker möjligheterna till gränsöverskridande samarbete i upphandlingsfrågor. Normalt handlas så gott som alla varor och tjänster i den offentliga sfären upp inom det egna landets gränser. EU-kommissionen, ser gärna en enhetlig och mer öppen marknad.

 97. Markvårdsmaskiner på remiss

  HBV har en RFI (Request For Information) ute för ramavtalet Markvårdsmaskiner. Målet är att få en bättre bild av vad marknaden kan erbjuda utifrån de behov som HBVs medlemsbolag har. Fram till 2018-11-09 finns det möjlighet att svara på denna.

 98. Luftfilter 16-130 förlängs

  Ramavtalet Luftfilter 16-130 förlängs och gäller till och med 2019-12-31. HBV har därmed utnyttjat sista möjligheten till förlängning och ramavtalet kan ej förlängas ytterligare. Ansvarig upphandlare är Jonas Löfgren.

 99. Garageportar 17-129 förlängs

  Ramavtalet Garageportar inklusive montage 17-129 förlängs och gäller fram till och med 2020-01-31 med möjlighet till ytterligare förlängning. Avtalet är rikstäckande och rangordnat inom avtalsområde A, B och C, inom avtalsområde D gäller förnyad konkurrensutsättning. Ansvarig upphandlare är Ludvig Prebner.

 100. Filmen om oss - på två minuter

  Det började den 3 april 1952. Två bostadsbolag, Norrköpings Stads Stiftelse Hyresbostäder och AB Stockholmshem, beslutade sig för att göra något åt de skenande materialpriserna. De startade Husbyggnadsvaror HBV Förening. Redan ett år senare var vi sex anställda och omsatte nio miljoner kronor per år.

Uppdaterad 2019-02-01