Nyhetskategori: Medlemsinfo

Stefan Björling ny affärschef på HBV

Stefan Björling ny affärschef på HBV

Stefan Björling tillträder sin nya roll den 5 mars efter att de senaste fem åren haft positionen som affärsområdeschef på Svanen, Nordens officiella miljömärkning för varor och tjänster. HBVs nya affärschef har dessutom tidigare erfarenhet från allmännyttan efter tolv år som ansvarig för renovering och teknisk förvaltning på SABO, numera Sveriges Allmännytta.

– Jag ser verkligen fram emot min nya roll. Just nu är mitt fokus att göra en så bra överlämning som möjligt i mitt nuvarande uppdrag för att från den 5 mars kunna koncentrera mig helt på uppdraget inom HBV.

Stefan Björling förklarar att han på något sätt alltid vetat att han så småningom skulle återvända till allmännyttan.

– För mig är det viktigt att veta att mitt arbete bidrar till samhällsnytta. Det har varit en röd tråd genom mitt arbetsliv och på HBV känner jag att jag, tillsammans med mina kollegor, verkligen kan bidra.

En ytterligare röd tråd är och har varit hållbarhetsfrågorna.

– Det som lockar mig lite extra med HBV är möjligheten att få arbeta med alla aspekter av begreppet hållbarhet. Jag ser att HBV har unika möjligheter att påverka på många olika sätt.

HBVs nya affärschef ser fram emot att fungera som en länk mellan såväl medlemmar och leverantörer som många andra intressenter.

– HBVs uppdrag är att erbjuda de varor och tjänster som föreningens medlemmar efterfrågar. Det ska bli inspirerande att vara en del av detta arbete och bidra till att vårt erbjudande skapar hållbara värden för våra medlemmar och samhället i stort. En av mina viktigaste uppgifter som chef är att utöva ett tjänande ledarskap där mina medarbetare mår bra och ges möjlighet att skapa dessa värden, avslutar Stefan Björling.

Vi hälsar Stefan Björling varmt välkommen till oss på HBV, allmännyttans inköpsfunktion.

Utbetalning av återbäring, volymbonus, ränta på återbetalning samt utdelning

Utbetalning av återbäring, volymbonus, ränta på återbetalning samt utdelning

Den 15 februari 2024 kommer följande utbetalning ske till HBVs medlemmar:

• Återbäring för 2021
• Volymbonus för 2023
• Ränta på återbäring 2021/2022
• Utdelning 2022

Medlemmar i HBV får återbäring baserat på inköpt volym under året (exklusive el, gas, pellets och konsulttjänster) för såväl medlem som koncernbolag och entreprenörer som nyttjar våra avtal. Återbäringen är en del av det överskott som föreningens årsresultat ger och den årliga föreningsstämman fastställer varje år återbäringens storlek samt hur medlen ska förräntas.

Våra medlemmar som använder HBV-avtal i högre utsträckning ska utöver sin återbäring även få en volymbonus. Volymbonusen baseras på årets inköp (exklusive el, gas, pellets och konsulttjänster) och styrelsen i HBV fastställer volymbonusens storlek.

För mer information kring detta läs här om hur du blir medlem

Frågor kan skickas till epost@hbv.se

Årsbesked skickas 11 januari

Årsbesked skickas 11 januari

Torsdagen den 11 januari skickar vi ut årsbeskeden digitalt till våra medlemmar, därefter finns möjlighet att se siffrorna även på Mina sidor.

Årsbeskeden innehåller, utöver information om föregående års omsättning, även information om innestående återbäring med mera. Slutgiltigt besked om återbäring för 2023 kommer först efter vår föreningsstämma den 13 maj.

Reviderad bonustrappa

Reviderad bonustrappa

Våra medlemmar som använder HBV-avtal i högre utsträckning ska utöver sin återbäring även få en volymbonus. Volymbonusen baseras på årets inköp och styrelsen i HBV fastställer volymbonusens storlek.

Från och med den 1 januari 2024 har stämman beslutat att revidera vår bonustrappa. Vi har gjort en justering av bonustrappans nivåer för att fler av våra medlemmar ska få ta del av vår volymbonus. Detta är också en anpassning till nuvarande förhållande mellan återbäring och volymbonus.

Volymbonusen ligger mellan 1–1,5 procent beroende på inköpets storlek. 

  • 7–20 mkr ger 1 procent (>7,5 mkr)
  • 20–50 mkr ger 1,2 procent (> 15 mkr)
  • Mer än 50 mkr ger 1,5 procent (>30 mkr)


Siffror inom parentes är föregående års siffror.

Avslutar nuvarande samarbete

Avslutar nuvarande samarbete

Vi gör ett uppehåll med vårt samarbete med Byggvarubedömningen och söker nya former för hur det ska kunna se ut.

Byggvarubedömningen är en icke vinstdrivande ekonomisk förening som bedömer och tillhandahåller information om hållbarhetsbedömda va­ror. Vi har haft ett samarbete med dem men har nu beslutat att avsluta det. Vi kommer att träffa nya VDn för Byggvarubedömningen under nästa år för att se hur vi kan hitta en ny form för samverkan.

Nya medlemmar

Nya medlemmar

Danderyds kommun är en kommun i Stockholms län. Centralort är Djursholm som är en del av tätorten Stockholm. Kommunen är belägen i sydöstra delen av landskapet Uppland med Stora Värtan, Lilla Värtan och Östersjön i öster. Danderyds kommun gränsar i norr till Täby kommun, i öster till Vaxholms kommun, i sydöst till Lidingö kommun, i söder till Stockholms kommun, i sydväst till Solna kommun och i väster till Sollentuna kommun, alla i Stockholms län. Vissa delar är bostads- och hyresrätter, men större delen av arealen omfattas av villakvarter.

Hudiksvalls kommun är en kommun i Gävleborgs län. Centralort är Hudiksvall. Kusten är flikig med branta, utstickande uddar. Dellebygden med Dellensjöarna har formats efter ett meteoritnedslag för cirka 220–250 miljoner år sedan.

Höörs Fastighets Lokalaktiebolag är beläget i Höörs kommun i Skåne län. Centralort är Höör. Ringsjön delar av den södra delen av kommunen från resten. Kommunen gränsar till Hörby, Eslövs, Klippans och Hässleholms kommun. Höörs Fastighets Bostadsaktiebolag och Höörs Fastighets Lokalaktiebolag är två nya bolag som kommer att gå under samlingsnamnet Höörs Fastigheter.

Malmö stad även kallad Malmö kommun är en kommun i Skåne län, i före detta Malmöhus län. Centralort är Malmö. Kommunens område tillhör ett av Sveriges mest kulturpåverkade landskap. Under lång tid var kommunen en av Sveriges mest betydande industrikommuner, denna era är dock över. Stora sektorer är istället handel och företagstjänster, men framförallt den offentliga sektorn.

Simrishamns kommun är en kommun i Skåne län, i före detta Kristianstads län. Centralort är Simrishamn. Kommunen är belägen på Österlen i sydöstra delen av landskapet Skåne med Östersjön i öster. Simrishamns kommun gränsar i sydväst till Ystads kommun i före detta Malmöhus län, i väster till Tomelilla kommun och i norr till Kristianstads kommun, båda i före detta Kristianstads län.

Torsby kommun är en kommun i Värmlands län i landskapet Värmland. Centralort är Torsby. Området som utgör kommunen är storkuperat med berg och högre större massiv som höjer sig upp till 300 m över omgivningen. Genom kommunen flyter Klarälven liksom Röjdån och Ljusnan–Mangslidälven.

Varmt välkomna till HBV!

Årets sista HBV-Magasin ute

Årets sista HBV-magasin ute

Nu har årets sista nummer av HBV-Magasinet landat ute hos våra medlemmar och leverantörer. Det här numret har haft tema Utmanande tider och vi har fördjupat oss i ämnen inom säkerhet. Jörgen Holmlund på Försvarshögskolan berättar om organiserad brottslighet, och Håkan Ericsson på ID06 diskuterar arbetslivskriminalitet. Även Cathrine Holgersson, VD på Gavlegårdarna berättar om hur säkerhetsläget påverkar dem. Juristtexten handlar om samverkansentreprenad och vi besöker även Göingehem och Kent Göstasson som berättar om sin framtidstro. Trevlig läsning!

Nu består vi av 390 medlemmar!

Nu består vi av 390 medlemmar!

På det senaste styrelsemötet godkände styrelsen tre nya medlemmar Lekebergs Kommunfastigheter AB, Nykvarns kommun och Sävsjö kommun så nu består vi av 390 medlemmar!

Lekebergs Kommunfastigheter AB ligger i Lekebergs kommun som ligger i den södra delen av Örebro län. Kommunen gränsar till kommunerna Hallsberg, Laxå, Degerfors, Karlskoga, Örebro samt Kumla. I Lekebergs kommun återfinns Riseberga kloster som var verksamt mellan år 1180 till 1534 och klostrets amfiteater är landets största utomhusteater som rymmer 1 216 sittande åskådare.

Nykvarns kommun ligger i de södra delarna av Stockholms län. Kommunen gränsar till kommunerna Södertälje, Gnesta och Strängnäs. I Nykvarn hittar man Taxinge slott, eller Taxinge-Näsby gods, som det egentligen heter, som bland annat är känt för sin kak- och bakelsebuffé.

Sävsjö kommun ligger i Jönköpings län och gränsar till kommunerna Växjö, Alvesta, Värnamo, Vaggeryd, Nässjö och Vetlanda. I Sävsjö återfinns nära 750 fornlämningar varav cirka 100 rösegravar och en av de mest besökta sevärdheterna i hela Småland är Eksjöhovgårds slottsruin som ligger nära länsväg 127.

Varmt välkomna till HBV!

Nytt HBV-Magasin ute

Nytt HBV-Magasin ute

Nu har nummer 3 av HBV-Magasinet landat ute hos våra medlemmar och leverantörer. Det här numret har haft tema Uppföljning och du kan läsa om allt från Mina Sidor 2.0 och uppföljning av Portalen hos Hyresbostäder i Norrköping till reportage om hur Vätterhem och flera medlemmar arbetar med att klimatsäkra sina fastigheter. Juristtexten fördjupar sig i ämnet ”Ändring av kontrakt och LOU” och vår VD Johan berättar om vårt utvecklingsråd för innovation. Trevlig läsning!

Nya medlemmar

Nya medlemmar

Under torsdagens styrelsemöte godkändes tre nya medlemmar Bergslagsbo i Fagersta kommun AB, Enköpings kommun och Robertsfors kommun och nu består vi av 385 medlemmar!

Bergslagsbo i Fagersta kommun AB är en av HBVs yngsta medlemmar och företaget registrerades i november 2022. Bergslagsbo ligger i Fagersta kommun, som ligger i Västmanland och gränsar till kommunerna Norberg, Sala, Surahammar, Skinnskatteberg och Smedjebacken. 

Enköpings kommun ligger i den sydöstra delen av Uppsala län i Uppland. Kommunen gränsar till kommunerna Heby, Uppsala, Håbo, Strängnäs, Västerås och Sala. Enköping brukar kallas för Sveriges närmaste stad, Pepparrotsstaden samt Parkernas stad. Enköping är även en av Sveriges äldsta städer. 

Robertsfors kommun ligger i Västerbottens län och kommunen gränsar åt Bottenviken i öst, Skellefteå kommun i norr och Umeå kommun i söder. Robertsfors är bland annat känt för sina järngjuteri- och industridiamantfabriker. Robertsfors hette ursprungligen Edfastmark. 

Varmt välkomna till HBV!

Rapport från Almedalen

Rapport från Almedalen

Almedalsveckan 2023 genomfördes på plats i Visby med mer än 2 100 evenemang. Bakom dessa stod drygt 1 200 arrangörer och givetvis fanns HBV med bland dessa. Förutom de tre programpunkter som vi genomförde i det hus vi hyrde, deltog HBV som partner till Hållbarhetsarenan, arrangerat av Sustainable Innovation tillsammans med cirka 30 medarrangörer på temat hållbar framtid. Här nedan ser du detaljerad information om de olika programpunkterna och det finns möjlighet att se de flesta av dom i efterhand.

Vad innebär det för offentlig sektor att driva innovation i samverkan med näringslivet?

Tisdag 27 juni klockan 15.45–16.15
Arrangör: Tidningen Offentliga Affärer, Compare/Digital Well Arena
Medverkande: Johan Almesjö, Ulrika K Jansson (kommundirektör, Karlstad), Lina Svensberg (Compare), Inger Ek (Upphandlingsmyndigheten), Teresa Jonek (Teknikföretagen), Viktoria Hagelstedt (DIGG)
Länk till inspelning>>

Kan kommuner och offentliga organisationer vara en innovationsmotor? Hur kan samverkan mellan offentlig sektor och näringsliv skapa nytta för medborgarna och utvecklingen och omställningen av samhället?

Kan offentlig upphandling driva på utvecklingen mot mer cirkulära produkter och affärsmodeller?

Onsdag 28 juni klockan 13.00–13.45
Arrangör: HBV
Medverkande: Jörgen Ågren, Jan Agri (Tricircular), Eva Svensson Myrin (Miljö- och Avfallsbyrån), Magnus Ulaner (Sveriges Allmännytta)
Länk till inspelning>>

Inom alla näringsgrenar och i hela samhället diskuteras nu modeller och förhållningssätt för att minska resursförbrukningen och effektivisera återanvändning och återbruk. Vilken roll kan det offentliga spela i denna utveckling och omställning?

Hur kan allmännyttans avtal vara en drivkraft för hållbar samhällsutveckling?

Onsdag 28 juni klockan 15.00–16.00
Arrangör: HBV
Medverkande: Johan Almesjö, Sofia Nordblom, Ola Kroon, Sandra Sedig och Therese Borg
Länk till inspelning>>

Allmännyttan med sina cirka 900 000 lägenheter och en årlig omsättning på 100 miljarder kronor är en av de dominerande aktörerna på den svenska fastighetsmarknaden. Påverkar deras inköp i tillräckligt hög grad en önskvärd samhällsutveckling eller kan ett medvetet inköpsarbete påskynda omställningen?

Hur ökar vi omställningstakten genom upphandling i en kontext av global och lokal instabilitet?

Torsdag 29 juni klockan 11.30–12.30
Arrangör: Sustainable Innovation
Medverkande: Johan Almesjö, Oscar Jonsson (Försvarshögskolan), Nina Jacobsson Stålheim (Framtiden AB), Chris Österlund (AB Botkyrkabyggen), Vanessa Ware (Kista Science City), Thomas Sundén (Sustainable Innovation)
Länk till inspelning>>

För att nå våra klimatmål måste vi hitta vägar att skala upp de lösningar vi provar så snabbt och säkert som möjligt. Hållbarhet måste helt enkelt bli standard. Hur gör vi det i bred skala?

Kan gemensam upphandling öka hållbart byggande hos privata fastighetsägare?

Torsdag 29 juni klockan 12.45–13.30
Arrangör: Sustainable Innovation
Medverkande: Lotta Bångens (Energieffektiviseringsföretagen), Johan Almesjö, Chris Österlund (AB Botkyrkabyggen), Rikard Sjöqvist (Granitor), Marie-Louise Persson (Riksbyggen), Ola Månsson (Installatörsföretagen)
Länk till inspelning>>

Många fastighetsägare lagar inte taket fast det läcker och investerar än mindre i hållbart byggande. Kan gemensam upphandling lösa dessa utmaningar och öka privata fastighetsägare och bostadsrättsföreningars potential att bidra till energieffektivare och klimatsmartare åtgärder i sina byggnader?

Från pilot till uppskalning – innovationer som snabbt får oss att nå ett klimatneutralt byggande

Torsdag 29 juni klockan 15.30–16.15
Arrangör: Sustainable Innovation
Medverkande: Ville Gruner, Anna-Maria Jakobsson (Sankt Kors Fastigheter), Maria Perzon (Castellum), Sara Gorton (Skanska), Ylva Åborg (Fojab/Klimatarena Stockholm), Maria Sandell (JM)
Länk till inspelning>>

Hur kan vi främja organisationers vilja att införa nya innovationer för att nå klimatmålen? Enklare processer och attraktiva affärsmodeller behövs för att införa radikal innovation i befintliga strukturer och verksamheter.

Cirkulärt byggande – hur kan politik och företag samverka för att möta EUs klimatkrav?

Torsdag 29 juni klockan 15.30–17.00
Arrangör: Tarkett
Medverkande: Johan Almesjö, Dag Duberg (Tarkett), Åsa Lindgren (Ramboll Buildings), Per Everhill (Tekniska Verken Linköping), Anna Denell (Vasakronan), Ellen Einebrant (Återvinningsindustrierna), Elisabeth Schylander (NCC), Åsa Lindhagen (MP), Emma Wiesner (C), Leif Nysmed (S)

EU ställer krav på omfattande uppgradering av fastighetsbeståndet och redovisning av miljöpåverkan i flera led. Kommuner och företag i framkant är redo att möta dem, men vad krävs för att det ska bli verklighet?

Kan kommunala bostadsbolag driva ett långsiktigt innovationsfrämjande inköpssamarbete?

Torsdag 29 juni klockan 16.30–17.15
Arrangör: HBV
Medverkande: Ville Gruner, Stina Lantz (Ignite Sweden AB), Lina Svensberg (Compare), Magnus Ulaner (Sveriges Allmännytta), Victoria Westergren (Upphandlingsmyndigheten), Thomas Sundén (Sustainable Innovation)
Länk till inspelning>>

För att de allmännyttiga bostadsbolagen ska nå klimatmålen som endast är ”två upphandlingar bort” behöver vi samla oss och skapa förutsättningar och processer som främjar innovationer på både kort och lång sikt.

Hur blir offentlig sektor motor i den gröna omställningen?

Fredag 30 juni klockan 11.00–11.45
Arrangör: HBV
Medverkande: Ville Gruner, Martin Kjellin (Unityworks), Stina Lant (Ignite Sweden AB), Markus Magnell (PropTech Sweden), Carl Ståhle (Sveriges Allmännytta)
Länk till inspelning>>

Vi står inför ett reellt miljöhot och den offentliga inköpskraften tenderar till att forsätta att köpa det som den alltid har gjort. Kan offentliga affärer styrda mot innovation vara en möjliggörare för att möta dessa hot?

Nu kommer försäkringsförmedlartjänster till HBV

Nu kommer försäkringsförmedlartjänster till HBV

Som ett led i att utveckla vårt erbjudande till medlemmarna har HBV tagit beslut om att upphandla försäkringsförmedlartjänster. För Allmännyttans inköpsfunktion är detta ett nytt och spännande steg som kommer att möjliggöra ytterligare områden där HBV kan bidra med sin kunskap och expertis. Upphandlingarna kommer att ske under hösten och beräknad avtalsstart är 1 mars 2024.

Fyra områden kommer att upphandlas

Det är olika områden inom försäkring som kommer att utmynna i fyra olika avtal. Syftet med att dela upp det i olika områden är för att skapa mervärde, lyfta fram väsentliga områden, skapa förutsättningar för en mer kraftfull konkurrensutsättning och för att skapa en kvalitetskedja.

Tjänsterna som rör försäkringsförmedling avser skadeförsäkring/företagsförsäkring och hemförsäkring, dessa kommer att utgöra två olika områden. När det gäller de två andra områdena kommer dessa att avse skadehantering och stöd vid skada samt risk, säkerhet och skadeförebyggande arbete. De tjänsterna kan hypotetiskt komma att erbjudas av andra typer av leverantörer än försäkringsförmedlare.

I arbetet med strukturen och utformningen av tjänsterna har HBV arbetat tillsammans med Kristina Hårdänge som är jurist och expert inom försäkringsregelverken.

– Det känns väldigt roligt att vi nu tar det här steget och kommer kunna erbjuda försäkringsförmedlartjänster och andra relaterade försäkringstjänster till våra medlemmar. Vi tror att detta kommer kunna sänka kostnaderna för våra medlemsföretag, men också skapa en långsiktighet och förutsägbarhet för våra medlemmar kring frågor som rör bolagens försäkringar, säger Alexandra Haegerstrand Björkman, inköpsstrateg och ansvarig för försäkringsförmedlartjänster på HBV.

Detta behöver ske framåt

Som medlem är man automatiskt avropsberättigad på samtliga fyra (4) upphandlingar. Underkunder, externa kunder, upphandlande myndigheter och kommuner behöver däremot påanmäla sig aktivt. När det gäller upphandlingen av försäkringsförmedlartjänster rörande hemförsäkring ber vi medlemmarna att fylla i en särskild blankett. Detta eftersom vi önskar få en volymuppskattning som är nödvändig i utformningen av en gruppförsäkringslösning. På HBVs hemsidan finns det mer information om tjänsterna och HBV planerar för både ett seminarium för medlemmar men också en anbudsskola för potentiella leverantörer.

– Jag och mina kollegor finns tillgängliga för medlemmar som vill ta ett möte för att reda ut eventuella frågetecken kring vad upphandlingarna kommer att innehålla, hur det praktiskt kommer att fungera och vad man behöver tänka på. Potentiella leverantörer som har frågor är också välkomna att höra av sig. Kort sagt så finns vi här för att besvara alla frågor kring vår nya funktion. Tveka inte att höra av er, säger Alexandra Haegerstrand Björkman.

Processen framåt

  • I december planerar HBV att annonsera upphandlingarna.
  • Utvärdering och tilldelning beräknas ske i början av februari 2024.
  • I början av mars beräknas avtal tecknas.


Processen är preliminär och kan komma att ändras under processens gång.

Boka ett möte

Alexandra Haegerstrand Björkman, inköpsstrateg och ansvarig för försäkringsförmedlartjänster på HBV, når ni på 08-556 765 48 alternativt alexandra.haegerstrand@hbv.se.

Vill du veta mer?

Mer information om HBVs försäkringsförmedlartjänster och andra försäkringsrelaterade tjänster hittar du här.

Årets andra nummer av HBV-Magasinet

Årets andra nummer av HBV-Magasinet

I veckan kommer årets andra nummer av HBV-Magasinet ut och det här numret har tema trepartsavtal. Vi träffar representanter från vår medlem Mitthem AB som var en av de första medlemmarna att testa trepartsavtal. Vi berättar också om våra Hållbara dagar där cirkularitet och klimat var i fokus. Kristian Pedersen, advokat och partner på Advokatfirman Kahn Pedersen reder ut golvpriser och liknande metoder för att motverka osunt låga anbudspriser. Trevlig läsning.
Du hittar det senaste numret här>>