Program Hållbara dagar
Dag 1 – 5 mars
11.00–11.15 Välkomna till Hållbara dagar 2024.
Johan Almesjö, VD, HBV
Jörgen Ågren, Hållbarhetsstrateg, HBV
11.15–12.00 Västerviks Bostads AB – Vinnare av Miljöstrategipriset 2023.
I en tid av utmaningar inom biologisk mångfald, klimatförändringar, hälsa, välmående och social hållbarhet har Västerviks Bostads AB framstått som en lysande förebild genom att integrera samtliga dessa kritiska frågor i en övergripande strategi. Ett arbete som engagerat och förankrats i hela organisationen och skapat en stark intern drivkraft för att möta framtidens utmaningar och skapa en bättre morgondag.
Akko Karlsson, Hållbarhetscoach, Västerviks Bostads AB
12.00–13.00 Lunch på hotellet och mingel bland utställarna. Tipspromenad.
13.00–13.45 Cirkulär och inkluderande renovering.
Det behövs mer kunskap om hur cirkulär upprustning kan bidra till både socialt och ekonomiskt hållbar bostadsförsörjning. I detta projekt samarbetar experter från IVL med arkitektbyrån Ettelva, Trollhättan stad och bostadsbolaget Eidar för att förstå hur klimatpåverkan, cirkulära byggprocesser och social hållbarhet hänger samman.
Jonas Sondal, Utredare och processledare – Hållbara samhällen, IVL Svenska Miljöinstitutet
13.45–14.15 Hållbara, klimatsmarta inköp – innovativa klimatverktyg.
Henrik Björk, Hållbarhetsansvarig, Optimera Svenska AB
Carina Erlandsson, Projektledare e-handel, Beijer Byggmaterial AB
14.15–14.45 Presentation av utställande leverantörer.
14.45–15.45 Fika och mingel hos leverantörer.
15.45–16.30 Klimatsynda – så ökar vi takten i omställningen genom lust, lättja, avund och de andra dödssynderna.
Mattias Goldmann är dubbad till riddare för sitt klimatarbete av Frankrikes president, utsedd till Mäktigast i Hållbarhetssverige och en gång i tiden Årets Framtidspolitiker. Hos oss går han, med särskilt fokus på fastighetssektorn och utifrån sin bok Klimatsynda, igenom hur klimat- och hållbarhetsomställningen kan göras mer engagerande och lockande för alla parter.
16.30–17.00 Värdet av återbruk – på plats.
Den gröna omställningen kräver att vi, också vid renovering, identifierar och nyttjar befintliga resurser på bästa möjliga sätt. Vad är det som faktiskt bevaras samt vid behov förädlas i samband med en köksförnyelse. Vad är värdet av detta mätt i undviken koldioxidbelastning, lägre avfallsmängder samt det ekonomiska värdet av det bevarade. Presentation av resultatet från ny datainsamling i lägenheter som renoverats hos Uppsalahem AB och Göteborgs Stads Bostads AB.
Christoffer Atterfors, Affärsutvecklingschef, Modexa AB
Jenny Ångman, Hållbarhetschef, Uppsalahem AB
17.00–18.30 Summering och avslutning samt incheckning.
18.30 Samling i receptionen på hotellet för gemensam promenad till HBVs kontor där det bjuds på middag underhållning.
Dag 2 – 6 mars
08.30–09.15 Social hållbarhet i fastighetsbranschen.
För andra året i rad har PWC tagit fram en rapport om hur fastighets- och byggbolagen och fastighetsfonderna arbetar med att integrera sociala aktiviteter i affärsverksamheten. Kartläggningen omfattar 63 aktörer, en fördubbling jämfört med förra året. Rapporten ska inspirera branschen att arbeta med sociala färdplaner, den nya hållbarhetsrapporteringen och social finansiering för att lösa svåra samhällsproblem på ett helt nytt sätt.
Sophie Nachemson-Ekwall, ekonomie doktor från Handelshögskolan i Stockholm och prisbelönt ekonomijournalist. Idag arbetar hon med social hållbarhet på PWC.
09.15–10.00 Hållbara investeringar och framtidens vinster.
Omställningen mot en mer hållbar framtid kommer att kräva förändringar inom det finansiella systemet och sättet hur pengar förvaltas och investeras. Framtida vinster ligger i företag och sektorer som utvecklar nya lösningar för att hantera materiella affärsrisker som är direkt kopplade till hållbarhet och de globala utvecklingsmålen. Samtidigt bevittnar vi ökade konsekvenser kopplade till klimatförändringar redan idag. Är det möjligt att hitta en balanserad väg framåt?
Sasja Beslik, internationell finansiell expert inom hållbart företagande (CSR), tidigare VD på Nordea Investment Funds Sweden och chef för Responsible Investments and Identity på Nordea Asset Management.
10.00–11.00 Fika och mingel hos utställarna. Tipspromenaden fortsätter.
11.00–11.30 Säkra kvalitet och hållbarhet med effektiv leverantörskontroll.
Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan, en framstående personlighet inom hållbarhetsbranschen och har spelat en avgörande roll i att etablera den starka trovärdigheten som Vasakronan stoltserar med inom hållbarhet. På Vasakronan är hållbarhet inte bara ett vackert ord: det är djupt rotat i hela organisationen. Nyligen hedrades Anna genom att utses till årets framstående individ inom hållbart byggande av Sweden Green Building Council.
11.30–12.00 Ren tvätt med mindre vatten, koldioxid och mikroplaster – utan kompromisser.
Vatten utgör över 99 procent av jordens resurser, men mindre än 1 procent är direkt användbart för oss. År 2050 kan över 5 miljarder människor drabbas av vattenbrist. Mikroplaster, små men skadliga plastpartiklar, förorenar miljön från olika källor, inklusive syntetiska textilier. Varje tvätt av dessa textilier släpper ut miljontals mikroplaster i vattendrag och hav, vilket gör dem till en dominerande hotbild för marina ekosystem. En oroande verklighet, särskilt med tanke på att människor omedvetet konsumerar plast motsvarande ett kreditkort varje vecka. Upptäck hur detta växande hot påverkar vår värld och hur vi kan arbeta tillsammans för en mer hållbar framtid.
Isabella Palmgren, CEO, Mimbly
12.00–12.30 HBVs hållbarhetsarbete och avslutning av dagen.
Jörgen Ågren, Hållbarhetsstrateg
Johan Almesjö, VD