Avtalsnyheter

Ett av världens största vitvaruavtal äntligen klart

Efter en lång överprövningsprocess meddelade Högsta förvaltningsdomstolen den 16 mars att prövningstillstånd ej medges för den klagande parten Elektroskandia Sverige AB. Därmed kan HBV, allmännyttans inköpsfunktion, gå vidare och teckna ett vitvaruavtal värt upp till fyra miljarder kronor över de närmaste fyra åren.

HBVs ramavtal Vitvaror 21-101 tilldelades redan i januari 2021 men överprövades först till Förvaltningsrätten, där domen kom i slutet av 2021 och därefter till Kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen. Båda de sistnämnda instanserna meddelade inte prövningstillstånd, vilket betyder att HBV nu kan teckna avtal med tilldelade leverantörer. Ramavtalet omfattar vitvaror för hushåll, som spisar, kylskåp, frysskåp, kyl- och frysskåp liksom även diskmaskiner, tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp.

– Processen har pågått i drygt ett år och det känns väldigt bra att vi nu kan gå vidare, säger Jonas Löfgren, Enhetschef Ramavtal på HBV.

– Vi fick rätt på samtliga punkter i rätten, vilket naturligtvis är glädjande men än mer glädjande är att vi nu kan erbjuda våra medlemmar, de allmännyttiga bostadsbolagen, ett avtal som de väntat länge på.

Han påpekar att medlemmarna under processtiden kunnat avropa på det befintliga, förlängda avtalet 15-101 Vitvaror – Del A, men att många stora aktörer med omfattande projekt i uppstartsfasen valt att vänta in det nya avtalet.

Då befintligt avtal är förlängt till och med 2022-04-20 väljer HBV att inte avbryta detta i förtid utan avser att teckna det nya avtalet som gällande från och med 2022-04-21. 

– Redan det tidigare avtalet hade fantastiskt bra priser så i den nya upphandlingen valde vi att fokusera på kvalitet och uppföljning, berättar Jonas Löfgren vidare. Bland annat har högre krav ställts på energieffektivisering, garantiåtaganden och leveranstider.

Electrolux Hemprodukter AB kvarstår som rangordnad etta på avtalet medan den rangordnade tvåan är ny; ELON Group AB.

– Extra roligt förstås att vi får in en grossist och inte endast en renodlad tillverkare på avtalet, säger Jonas Löfgren och avslutar:

– Mer information om avtalet kommer inom kort på vår webbplats hbv.se och vi kommer att arrangera ett webbinarium om alla detaljer i god tid till avtalsstart.

HBVs ramavtal Vitvaror 21-101

Ramavtalet har en beräknad omsättning på närmare 2,8 miljarder kronor och takvolymen är fyra miljarder kronor.

Antagna leverantörer i rangordning

1. Electrolux Hemprodukter AB
2. ELON Group AB
3. Elektroskandia Sverige AB

Avtalstid

Planerad avtalsstart är 2022-04-21. Avtalstiden är två år med möjlighet för HBV till en eller flera förlängningar. Sammanlagd avtalstid inklusive förlängningar kan maximalt bli fyra år.